INTERJÚ KONNERTH ZITÁVAL (A MI OTTHONUNK MAGAZIN)

INTERJÚ KONNERTH ZITÁVAL (A MI OTTHONUNK MAGAZIN)

|május 22, 2019 | 3D falpanel, Falpanel, Hírek

Lakberendezési kiállítás Budapesten – S/ALON BUDAPEST

Szeptemberben nagyszabású lakberendezési kiállítás készülődik a Budapest Arénában. Mit tartogat számunkra a S/ALON BUDAPEST? Konnerth Zitáva, enteriőr stylisttal, a kiállítás művészeti vezetőjével beszélgetünk.

Egy átlagos magyar otthon ajtaján belépve milyen kihagyott lehetőségekkel találkozol?

A leggyakoribb hiányosság a világítótestekkel kapcsolatos. Jellemző, hogy a helyiségekben egyetlen egyégős búrával ellátott mennyezeti lámpát szerelnek fel, szép sejtelmes fényt adó kiegészítő világításokat nem használnak. Általános jelenség, hogy tapéták, különleges burkolatok, képek hiányában, üresen hagyunk hatalmas falfelületeket, pedig egy szépen felöltöztetett fallal áthelyezhetjük a fókuszt a helyiségen belül. Szintén sokszor tapasztalom, hogy a szobanövényekre nem tekintünk lakberendezési tárgyként, csak koncepció nélkül szétszórjuk őket a lakában ahelyett, hogy egységes kaspókban vagy oszlopos tartókon a lakás díszeiként használnánk őket.

Ilyen egyszerű lenne az egész?

Minimális energiabefektetéssel, ötletgyűjtéssel és némi kreativitással a legtöbb lakást is, akár invesztíció nélkül is otthonosabbá, szebbé lehet varázsolni. Ám amíg a skandináv országokban, Dániában vagy Svédországban a gyerekek az anyatejjel szívják magukba a formatervezés és a dizájn szellemiségét, addig itthon ez nem jön zsigerből, az enteriőrtervezés nem számít alapvető készségnek, tanulni kell.

Művészeti vezetőként edukáló szerepet is szánsz a S/ALON BUDAPESTNET-nek?

Igen, mert szeretnénk ha az emberek észrevennék az otthonaikban rejlő lehetőségeket és saját jólétük érdekében, bátrabban, tudatosabban szerveznék az életterüket. Ez a különleges kiállítás remek lehetőség lesz arra, hogy teljes életnagyságban megszemléljük a dúsan díszített, kifinomult formavilágú, időnként meghökkentő enteriőröket. Jelen lehetünk egy adott  térben és tesztelhetjük, hogy melyik helyszínen érezzük igazán otthonosan magunkat.

Olyan lesz,  mint belecsöppenni a Pinterest otthon rovatának virtuális terébe?

Pontosan. A mi koncepciónk, hogy kézzelfoghatóvá tegyük a lakberendezési magazinok lapjait egy élő show keretein belül. A Budapest Aréna három napra egy nagy, hatalmas ötletmegosztó bemutatótér formáját ölti magára, ahol 140, belsőépítészek által megtervezett, komplex enteriőr nyújt majd inspirációt a látogatóknak.

Egy ilyen kiállítás különlegesnek számít itthon?

Magyarországon jelenleg nincs olyan lakástrend-kiállítás, ahol a bemutatkozó cégek, a gyártók, a forgalmazók és a tervezők komplex enteriőrökben gondolkodnának. Pedig ahhoz, hogy egy karosszékbe, dohányzóasztalba vagy egy dizájn lámpába igazán bele tudjunk szeretni, életre kell kelteni egy teret. Bármelyik nemzetközi bútorkiállításon járunk, azt látjuk, hogy az adott darabok egy harmonikusan megkomponált egész részeit képezik – ami érthető is, hiszen az otthonunkban sem magányosan, önmagukban léteznek a tárgyak.

A tálalás mellett a bemutatkozó cégek is kuriózumnak minősülnek?

Abszolút. A nálunk felvonuló gyártókkal, forgalmazókkal és tervezőkkel nem találkozhatunk országszerte, nincsenek szem előtt, nem látunk tőlük  hirdetéseket a tévéreklámokban vagy postaládába gyömöszölt szóróanyagok formájában. A S/ALON BUDAPEST tulajdonképpen megosztja a látogatókkal a lakberendezők, belsőépítészek, enteriőr stylistok üzletlistáját. Talán meglepő de szakmabeliként nekem is bőven volt újdonság a kiállítás szervezése közben.

Elsősorban kiket szeretnétek megszólítani a rendezvényen?

Két célcsoportra fókuszáltunk, egyrészt a szakmai közönségre, másrészt pedig az építkezés, felújítás előtt álló privát érdeklődőkre. Előbbi csoportot nem titkoltan a hazai dizájnra, az együtt gondolkodásra és a közös munka szeretetére szeretnénk ösztönözni, míg a másik szegmensnél a tervező és a megrendelő közötti együttműködés fontosságát szeretnénk hangsúlyozni.

a mi Otthonunk  XIX. ÉVFOLYAM 2018. SZEPTEMBER

Varázsold Hangulatosabbá lakásod falpaneleink, zöldfalaink vagy biokandallóink segítségével!